FyzWeb  články
Fyziklání International z pohledu účastníka 2022-07-14 

Ve dnech 8. 2. - 14. 2. 2022 jsem se zúčastnil akce Fyziklání International 2021 – Let′s Discover European Physics, jakožto člen zástupců České republiky.

Akce zřízené v rámci programu Erasmus+ se účastnili studenti a učitelé z několika zemí Evropy, kteří společně strávili týden v Praze.

(zobrazit celý článek) 

Měření alfa záření za sníženého tlaku 2018-07-11 

Alfa záření je proud jader hélia 4He. Ve vzduchu dokáže urazit jen krátkou vzdálenost a listem papíru nepronikne vůbec. Co když tlak vzduchu (a tedy i jeho hustotu) snížíme? Bude pak alfa záření skrz vzduch pronikat lépe?


(zobrazit celý článek) 

Spinner ve výuce fyziky 2017-06-09 

Výsledek obrázku pro spinner

Ulice i školy zaplavily děti třímající roztočené spinnery. Fyzikář tuto hračku bude moci využít i poté, co módní vlna opadne. V článku jsou 3 náměty (nejen) do hodin fyziky.

(zobrazit celý článek) 

Experimenty z Kuchařky: Opalovací krém a ochrana proti UV záření 2016-10-25 

Na povrch Země přichází ze Slunce nejen viditelné světlo a infračervené záření, ale také záření ultrafialové (UV). Většina (až 99 %) dopadajícího UV záření se řadí k typu A (315 až 400 nm), pro člověka je ovšem nebezpečnější typ B (280 až 315 nm), který může mít na svědomí například vznik nádorových onemocnění kůže. Proti typům A i B se chráníme používáním opalovacích krémů, jejichž účinek ukáže tento experiment.

(zobrazit celý článek) 

Experimenty z Kuchařky: Chladicí směs 2016-10-24 

Led taje při teplotě 0 °C. Směs ledu a soli má teplotu tání podstatně nižší (může to být až -21 °C). Po smíchání drceného ledu se solí začne led rychle tát, neboť směs má v tu chvíli výrazně vyšší teplotu (okolo 0 °C), než je její teplota tuhnutí. Na roztátí ledu (rozbití jeho krystalové struktury) je ovšem potřeba energie (teplo), která se vezme na úkor celkové teploty vzniklé slané vody. Celá směs se tedy ochlazuje.

(zobrazit celý článek) 

vše starší >>>