FyzWeb  Netradiční tabulky

Klidový srdeční puls - tep

typická hodnota: 1,2 Hz
minimální hodnota: 1 Hz
maximální hodnota: 1,5 Hz

Podrobnější informace:

Srdeční puls je kolísání náplně tepen vlivem srdeční činnosti. Jinak také tlaková vlna, vyvolaná vypuzením krve z levé srdeční komory do srdečnice (aorty) a dále do celého těla.

Uvedená hodnota odpovídá také 72 tepům za minutu.

Uvedená minimální a maximální hodnota odpovídá minimální a maximální klidové tepová frekvenci zdravého srdce dospělého člověka, která je od 60 do 90 tepů za minutu.

Je vhodné provést měření tepu při zátěži, např. po dvaceti dřepech. O dobrém stavu srdce vypovídá nepříliš velké zvýšení tepové frekvence. Významné je i měření doby návratu do klidové tepové frekvence. Ta se provádí opakovaným měřením po několika minutových intervalech (např. po 2, 4, 6, 8, 10 minutách). Zdravé a trénované srdce se vrátí do klidového stavu rychleji. Srdce při zátěži dovede pracovat s vyššími frekvencemi, avšak nad 200 tepů se krev v plicích nestačí dostatečně okysličit. Kmitočet fibrilace srdce dosahuje 300 až 400 tepů za minutu. Znalost tepové frekvence je důležitá pro provádění nepřímé srdeční masáže při poskytování první pomoci.

Zdroje:

Říman J., Hlavní redakce československé encyklopedie: Malá československá encyklopedie, Academia 1987. 6. díl str. 170 heslo "tep".

http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/Veletrh_10/10_03_Trna.html


ZPĚT NA TABULKY