FyzWeb  články

Výsledky mého pokusu

Voda měla teplotu t1=22°C

Voda vařila při tv=99°C

Energie potřebná k zahřátí vody na 99 °C Q=160,9 kJ

Hodnoty naměřené pro varnou konvici:

Voda se začala vařit po t = 125 s

Výkon je P = 1287 W

Příkon je P0 = 1760 W

Účinnost h = 0,73 = 73%

Hodnoty naměřené pro hrnec s pokličkou:

Voda se začala vařit po t = 330 s

Výkon je P = 488 W

Účinnost h = 0,33 = 33 %

Hodnoty naměřené pro hrnec bez pokličky:

Voda se začala vařit po t = 370 s

Výkon je P = 435 W

Příkon je P0= 1 500 W

Účinnost h = 0,29 = 29 %

Je dobré si zjistit i účinnost mikrovlnné trouby, protože pro mnoho lidí je to nejběžnější způsob vaření. Je ovšem trochu problém změřit čas potřebný k přivedení vody do varu, neboť dovnitř nevidíme a ani neuslyšíme, že voda vaří. Proto jsem provedla jen orientační měření tak, že jsem měřila několikrát, zjistila jsem, že po 7 minutách voda ještě nevařila a po 8 minutách už ano. Jako dobu potřebnou k uvaření jsem pak vzala střední hodnotu.

Hodnoty naměřené pro mikrovlnnou troubu:

Voda se začala vařit po t = 450 s

Výkon je P = 358 W

Příkon je P0 = 1000 W

Účinnost h = 0,36 = 36 %

Je vidět, že doba vaření nemusí být vždy vhodným kritériem pro srovnání.

Hodnoty příkonů uváděné výrobcem na spotřebiče doporučuji raději přeměřit, neboť se mohou od skutečné hodnoty velmi lišit. Například na mé varné konvici byla uvedena hodnota příkonu 2200 W, čemuž by odpovídala účinnost pouhých 58 % oproti naměřeným 73 %.