FyzWeb  články
Nová metoda měří vliv záření z mobilního telefonu na člověka2002-05-04 

Od té doby, co se po světě začaly masově šířit mobilní telefony, se vědci přou s výrobci (a mezi sebou) o vlivu elektromagnetického záření z telefonů na člověka. Na vzniklou situaci pohotově zareagovalo několik firem, které začaly vyrábět "elektromagnetické štíty", které vás "zaručeně" ochrání před nebezpečným zářením, a zřejmě neprodělávají. Dohady o tom, zda záření škodí či ne, dále pokračují. Nyní byla vyvinuta nová, citlivější metoda na měření účinku záření.

Vlivem elektromagnetického záření vycházejícího z mobilního telefonu se zahřívá hlava uživatele, která je v bezprostředním kontaktu s přístrojem. Vědci se proto pokouší změřit, o kolik se zvýší teplota jednotlivých částí hlavy. Dosavadní měření se omezovala spíše na větší orgány a ponechávala stranou menší struktury.

Na univerzitě v holandském Utrechtu se nyní zaměřili na komplikované systémy jako je oko nebo ucho, které se skládají z mnoha drobných částí (kůstky, svaly , oční tekutina apod.). Použili přitom novou metodu s podstatně větší citlivostí. Mobilní telefon simulovali anténou, která vysílala elektromagnetické vlnění o frekvenci 915 MHz. Zkoumali účinky tohoto záření na počítačový model hlavy dospělé ženy. Konkrétně je zajímala absorpce záření ve strukturách o rozměru 0,4 mm, 1 mm a 2 mm. Na největším z nich zvýšení teploty plně souhlasilo s dříve provedenými experimenty a činilo maximálně 0,15 °C. U menších struktur však dospěli vědci k závěru, že absorbují podstatně více, než se dosud předpokládalo.

Tým dále zlepšuje citlivost měření a chystá se upřesnit a potvrdit získané výsledky. Spor o škodlivost mobilních telefonů ani zdaleka nekončí.

Podle PhysicsWeb zpracoval Jaromír Kekule.