FyzWeb  články
Pokusy s vozíky – 2. část2012-01-10 

Tento článek navazuje na článek Pokusy s vozíky – 1. část popisující pokusy s vozíky se srážkovými čely a s vrtulovým nástavcem. V tomto článku vozíky doplníme o nástavec s plachtou, s pouťovým balónkem a se samostřílem. Všechny nástavce jsou vyrobeny z překližky, díly jsou slepeny lepidlem Herkules. Nástavce jsou řešeny tak, aby na vozík byly přenášeny jenom tíha a zrychlující vodorovné síly (tj. nepřenáší se deformační síly). Nástavce jsou natřeny akrylátovými barvami.

1. Plachta

Plachetní nástavec je složen ze dvou částí – podstavce a otočného stožáru s plachtou. Plachtu tvoří čtverec tuhé lepenky.Stožár se zasune pod dva úchyty a zajistí šroubovací zarážkou.

Díky tomu ho lze po uvolnění šroubu snadno natáčet. S plachtou osazenou na vozík lze provádět základní pokusy ilustrující plachetní pohon (tj. foukání na vozík s plachtou, vliv natočení plachty a směru větru, ...).

V kombinaci s vrtulovým nástavcem lze vyřešit „klasický“ problém pohonu plachetnice foukáním na plachtu. Spojíme oba vozíky a zapneme vrtuli – celek zůstává na místě. Když vložíme mezi vozíky list papíru, přestane na plachtu působit vítr a sestava se rozjede směrem tahu vrtule.

 

2. Pouťový balónek

Další nástavec je opatřen trubičkou (použil jsem zbytky mosazné modelářské trubičky průměru 7mm). Na trubičku se snadno uchytí balónek pomocí tenké gumičky. Je téměř neuvěřitelné, že proud vzduchu z balónku dokáže rozpohybovat 400g vozík ...

3. Samostříl

Na překližkovou základnu je přišroubovaná hliníková lišta s očky na koncích. Do oček se uchytává modelářská guma 3x3 mm (během skladování doporučuji gumu sundat). Guma je na koncích ohnutá a zajištěná nití. K napnutí slouží smyčka z obyčejné niti (tj. nit přeložená napůl a zauzlovaná). Smyčka se přehodí přes trn, obtáhne kolem gumy a její volný konec se opět zahákne za trn. Samostříl se po osazení na vozík startuje přepálením niti. 

Vyrobil jsem si dvě střely – tyčky 6x6 mm se zářezem na konci. Jedna je ponechána bez dalších úprav, druhá má na konci zátěž (plastelina nebo velká gumová zátka). Vozík se samostřílem je skvělou demonstrací zpětného rázu při výstřelu.

 

Video

 

Vozíky použité v článku si můžete sami vyrobit z lepenky (návod ke stažení [PDF 3,5 MB], lze je také zakoupit již sestavené).

 

Autorem článku je Mgr. Václav Piskač, stránky autora: http://skolnipomucky.websnadno.cz/.