FyzWeb  články
Představujeme Kroužek fyziky na MFF UK2011-10-03 

Chceš se dostat trochu víc pod povrch jevů, jejichž jsme součástí? Zajímají Tě podstatnější a zajímavější věci, než že zpěvačka X se rozešla s přítelem Y, který jí zahnul s osobou Z?

Pokud Tě zajímá fyzika, tedy velmi zjednodušeně věda, která se zabývá obecnými zákonitostmi hmotného světa (co je to hmota?), nebo aspoň nevylučuješ, že by Tě mohla zajímat, tak čti dál.

Jsme velmi nezávazný a otevřený spolek lidí, které baví fyzika a obecně přemýšlení, a scházíme se každý čtvrtek v 17 h na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze v Troji (aktuálně viz http://www.krouzekfyziky.cz/). Místo slibů, co bude, se raději poohlédneme zpátky, aby bylo vidět, co děláme.

Podstatné věci se dozvíš z názvů témat a z fotek, které jsou na našem webu. Obecně se dá říct, že

  • experimentujeme – děláme pokusy, které nám umožní prohlédnout (mnohdy „běžné“) jevy podrobněji a přitom si procvičíme různé praktické dovednosti
  • odhadujeme průběh dějů na základě teoretických úvah – teoretizujeme sice méně, ale zdá se nám, že i teorie jsou hezké, zejména když jsou v souladu s experimenty
  • diskutujeme s odborníky – zveme si odborníky buď přímo na kroužek (nízké teploty, meteorologie, …), nebo chodíme za nimi do terénu (Leksellův gamma nůž v Nemocnici Na Homolce, Fyzikální ústav AV ČR, …)
  • vyrábíme – a to hlavně jednoduchá zařízení, která nám umožní ukázat zajímavé jevy probíhající v neživé přírodě
  • zamýšlíme se i nad těmi „nejnormálnějšími věcmi“ a zjišťujeme, že i ty jsou hodně zajímavé

Kroužek má tradici několika desítek let, je otevřen všem (většině účastníků je mezi 14 a 18 lety) bez rozdílu čehokoliv, kroužek je bezplatný a jeho náplň může ovlivnit každý účastník (témata „na přání“).

Veškeré důležité informace jsou na  http://www.krouzekfyziky.cz/, případně je možné napsat na Vojtech.Zak@mff.cuni.cz.

Na případné setkání nad fyzikou se těší

Vojta Žák