FyzWeb  články
Propojení detektoru Gamabeta s Vernier LabQuestem2010-04-13 

Vernier zpřesnil vyčítání signálu ze svého detektoru radiace a nově již není kompatibilní s detektorem Gamabety!

Tento návod pro propojení Vernieru a Gamabety tedy již nelze použít.

(aktualizováno 25. června 2014, pozn. red.)
 

LabQuest a Gamabeta 2007

S rostoucí oblibou a rozšířeností univerzálního školního dataloggeru Vernier LabQuest přirozeně vyvstala otázka, zda by bylo možné připojit k němu mimo běžných senzorů také oblíbený školní detektor radioaktivity Gamabeta. Obrátil jsem se proto na RNDr. Petra Žilavého, který za současným rozvojem projektu Gamabeta stojí. A vyplatilo se to – již po několika pokusech se plně projevila výhoda modulárnosti obou systémů a ukázalo se, že jejich propojení je možné, stačí si jen pořídit vhodný propojovací kablík. Podívejme se tedy na to, jak si takový kablík svépomocně vyrobit.

Co budeme potřebovat

  • TRS konektor („audio jack stereo“) – pokud máte starší Gamabeta, budete potřebovat 3,5 mm verzi, pro novější Gamabeta 2007 pak jeho větší 6,35 mm verzi. Seženete v běžném elektru.
  • BTD konektor (British Telecom Digital – Left Hand). Sehnat jej v obchodech může být problematické, kablík s 2 koncovkami BTD si lze objednat na www.vernier.cz (objednávkový kód MDC-BTD, cena okolo 150 Kč).
  • zkoušečku, pájku, izolační bužírky a šikovné ruce

 

Jak postupovat

  • Máte-li kablík MDC-BTD, rozstřihněte jej na 2 kusy. Získáte tak 2 konektory BTD.
  • Propojte propojte pin 1 (z BTD konektoru) s vrcholem (tip) TRS konektoru a obdobně pin 5 s oblastí sleeve z TRS konektoru. Propojení je znázorněno na obrázku (barvy vodičů jsou pouze orientační a nemusí odpovídat realitě!). Po připájení příslušných vodičů je vhodné zbylé 4 vodiče z konektoru BTD zaizolovat.

 

zapojení konektorů

 

Nastavení tandemu Vernier LabQuest + Gamabeta

propojovací kablík  
BTD zdířka LabQuestu

  • Propojte vyrobeným kablíkem Gamabetu s LabQuestem. Není-li LabQuest zapnutý, zapněte jej.
nastavení senzorů připojených k LabQuestu 
 nastavení senzorů připojených k LabQuestu
  • V horní liště v nabídce „senzory“ zvolte „nastavení senzorů“. U příslušného kanálu (DIG1 nebo DIG2, dle toho, do které zdířky v LabQuestu jste zastrčili kablík) změňte „Žádný senzor“ na „Detektor radiace“ a potvrďte volbu tlačítkem „OK“.

 

LabQuest a Gamabeta 2007

  • A jsme připraveni na vlastní měření…

 

Poznámky, odkazy

Pokud se na výrobu propojovacího kablíku necítíte, Peter Žilavý se nabídnul, že takový kablík zájemcům zhotoví – obraťte se na něj (tel. 602 822 831, email: peter.zilavy@mff.cuni.cz).

V případě zájmu o získání soupravy Gamabeta 2007 se obraťte na e-mailovou adresu marie.dufkova@cez.cz.

Vernier LabQuest, kablík MDC-BTD vhodný k výrobě propojovacího kablíku, ale také různé senzory a další měřicí zařízení pro školy naleznete na www.vernier.cz.

Článek byl publikován na http://www.cez.cz/cs/veda-a-vzdelavani/pro-pedagogy/klub-svet-energie/clenove-klubu.html, kde naleznete i další zajímavé příspěvky členů Klubu Světa energie (KSE)

Sepsal Mgr. Jakub Jermář, s laskavým svolením RNDr. Petra Žilavého