FyzWeb  články
Astronomická expedice 2009 – Procestujte Galaxii2009-01-08 

Cestování má rád téměř každý. Ať už v rámci naší republiky, Evropy nebo celého světa. V dnešní době ale Zemí cestování nekončí a pomalu se rodí i turistika vesmírná, která za několik desítek let může být stejně dostupná jako dnes dovolená u moře. A co všechno je  mimo naší planetu k vidění? Tak na to vám nejlépe odpovíme na hvězdárně v Úpici, pokud se rozhodnete s námi strávit neopakovatelných 16 letních dní a nocí u dalekohledů pozorováním krás našeho vesmíru. Procestujte s námi Galaxii!

Nezáleží na tom, jestli jste úplný začátečník, nebo pro vás astronomie není zrovna španělskou vesnicí, astronomická expedice je tady pro každého studenta střední či vysoké školy ve věku od 15 do 25 let. Ta letošní se uskuteční v termínu od 17. července do 2. srpna 2009 a během ní se spolehlivě naučíte rozpoznávat souhvězdí, podíváte se do oblastí vzdáleného vesmíru na mlhoviny, hvězdokupy a dokonce i do jiných galaxií, naučíte se pozorovat proměnné hvězdy, meteory a planetky a v neposlední řadě blíže poznáte našeho vesmírného souseda –  Měsíc. V případě zájmu se budete moci zabývat i klasickou a digitální astrofotografií, pozorováním pomocí CCD kamery, radioastronomií a nebo astronavigací (určení zeměpisné polohy pomocí sextantu). Východem Slunce ale astronomické aktivity nekončí, právě naopak – pozorování a zakreslování Slunce je možné kdykoliv během dne, samozřejmě pokud počasí dovolí. A v případě, že se naše nejbližší hvězda schová za mraky, můžete se přidat k meteorologické skupině a dozvědět se tak, že není mrak jako mrak.

Teoretické znalosti získáte na mnoha zajímavých přednáškách z oblasti astronomie, meteorologie, kosmonautiky, geologie a dalších, a to nejen od odborných vedoucích (vysokoškolských studentů přírodovědných oborů nebo pracovníků hvězdáren), ale i od předních osobností české vědecké sféry (v minulosti byli zváni například Jiří Grygar, Marcel Grün a Petr Kulhánek). V pestrém programu se v neposlední řadě najde místo i pro pozoruhodné experimenty z různých vědních oborů. Už jste například někdy vyráběli kráter? Zajímalo by vás, co se stane se svíčkou v mikrovlnné troubě? Chtěli byste si zkusit uvařit povrch Slunce? Prostředí úpické hvězdárny je všem experimentům nakloněno!


Foto z minulé akce

 

Astronomická expedice ale není jen šestnáct dní strávených pozorováním astronomických objektů a vstřebáváním teorie. Na pozemku hvězdárny v Úpici, je prostor i pro typicky letní radovánky jako je hraní volejbalu, stolního tenisu, koupání v místním bazénku a mnoho dalších.

Jak probíhá takový typický expediční den? Expedičníci bydlí ve vlastních stanech přímo na pozemku úpické hvězdárny (v budově hvězdárny je samozřejmě kvalitní hygienické zázemí v podobě několika sociálních zařízení a sprch). V 10.30 je budíček a vydává se snídaně. Poté následují přednášky (v přednáškové místnosti hvězdárny nebo pod širým nebem) a za dobrých podmínek pozorování Slunce. Ve 14.00 je oběd, po němž následují další přednášky nebo osobní volno (možnost návštěvy městečka Úpice). Zbytek odpoledne většinou zpestří i nějaký zajímavý experiment. Večeře je v 19.00 a po ní od 20.00 přicházejí na řadu další přednášky, které končí při setmění. Tehdy nastává ten pravý čas začít hlavní expediční aktivitu – celonoční pozorování oblohy, které končí ve 2.30 ráno. A protože je pozorování  dlouhé a náročné, přesně o půlnoci se vydává čtvrté jídlo dne – mezi expedičníky nejoblíbenější – půlnočka. V případě zatažené oblohy je pozorování nahrazeno alternativním programem. Více informací o tom, jak to na expedici chodí, získáte na webových stránkách http://expedice.astronomie.cz.

Pokud chcete strávit část léta v kolektivu lidí, které spojuje zájem o astronomii, kosmonautiku a vše kolem nich, neváhejte a pošlete do 15. března 2009 přihlášku na adresu Martin Rybář, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka, Kraví hora 2, 616 00 Brno, nebo na email expedice@astronomie.cz. Na  tyto kontakty také můžete zasílat jakékoliv dotazy, které vám obratem rádi zodpovíme.

Hlavním pořadatelem Astronomické expedice je Hvězdárna v Úpici, spolupořadateli Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, společnost Amatérská prohlídka oblohy a Východočeská pobočka České astronomické společnosti.

Jménem všech vedoucích se na setkání s Vámi těší Jana Švandová