FyzWeb  články

Stroboskopicky efekt

Stroboskopický efekt můžeme snadno předvést. Stačí z papíru vystřihnout kruh, který rozdělíme na bílé a černé části. Tento kruh potom můžeme upevnit například na brusný kotouč vrtačky (viz obr. 1 A). Hodí se samozřejmě, má-li vrtačka nastavitelné otáčky, může se nám je potom podařit nastavit tak, že se obraz při osvětlení zářivkou zastaví (viz obr. 1 B). Při osvětlení žárovkou se nám toto nepodaří. Žárovka nebliká, neboť vlákno nestihne natolik vychladnout, abychom zpozorovali pokles intenzity světla. Při ozáření kompaktní zářivkou jsem oproti obyčejné lineární zářivce nezaznamenala žádný rozdíl, což ovšem může znamenat, že je frekvence stejná, nebo je jejím násobkem.


Obr. 1 [A] - netočící se kotouč, [B] - točící se kotouč ve světle zářivky

Jak vypadá svit zářivky, lze opět proměřit pomocí systému ISES. Kromě zářivkového světla, které budete proměřovat, budete znovu potřebovat fotometr z modulu optická závora a modul voltmetr, který slouží k zesílení signálu. Fotometr potom umístíte asi 1 cm od zářivky zhruba do jejího středu. Do programu nastavte čas měření 0,1 s a maximální vzorkovací frekvence. Výsledek měření můžete vidět na grafu 1. Je na něm 10 jasně zřetelných vrcholů za 0,1 s, což tedy odpovídá frekvenci 100 Hz, což je dvojnásobek síťové frekvence.


Graf 1 - Průběh jasu uprostřed zářivky. [5]

Zajímavé je provést ještě jedno měření, ale tentokrát umístit fotometr k jednomu z konců zářivky. Tentokrát bude průběh jasu jiný (viz graf 1). Můžete vidět zase 10 vrcholů, ale nejsou stejně velké. Důvodem je, že se elektroda jednou slouží jako katoda (záporná elektroda) a potom zas jako anoda (kladná elektroda). V okamžiku, kdy elektroda funguje jako katoda, je v její blízkosti několik tmavých oblastí a celková intenzita osvětlení je tedy výrazně menší. Vysvětlení světlých a tmavých částí ve výboji.


Graf 2 - Průběh jasu u elektrody zářivky. [5]