Kvalita vody se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Water Quality with Vernier.

11 – Alkalita

Úvod

Alkalita vody označuje, kolik kyseliny je tato voda schopná neutralizovat. Je známa též jako pufrační kapacita vody.Pokud se ve vodě odehrají jakékoliv změny, které by mohly snížit nebo zvýšit pH, alkalita slouží jako nárazník a chrání vodu a život v ní před náhlými změnami pH. Tato schopnost neutralizovat kyseliny, neboli ionty H+, je zvláště důležitá v oblastech zasažených kyselými dešti.

Když kyselý déšť spadne na jezero s nízkou alkalitou, není neutralizován a pH vody klesá. Tento pokles hladiny pH můžu poškodit nebo rovnou zabít některé vodní organismy v jezeře. Když ale kyselý déšť spadne na jezero s vysokou alkalitou, kyselina je částečně neutralizována a pH vody zůstává relativně konstantní. Tímto způsobem pomáhá vysoká alkalita udržet zdraví vody a organismů, které v ní žijí.

Nepleťte si alkalitu s pH. pH roztoku označuje koncentraci kyseliny, neboli iontů H+, ve vodě. Alkalita (pufrační kapacita) označuje schopnost vody neutralizovat kyselinu neboli ionty H+ a tím udržovat hodnoty pH na relativně stálé úrovni.

Úkoly

  • Změřte alkalitu vodního toku nebo jezera tak, že provedete titraci kyselinou sírovou.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier