Kvalita vody se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Water Quality with Vernier.

1 – Teplota vodního toku

Úvod

Když je teplota vody v potoce nebo řece mimo normální rozsah, může to poškodit vodní organismy, které tam žijí. Zvýšení teploty vody má mimo jiné za následek nižší rozpustnost kyslíku a rychlejší růst vodních rostlin. Z tohoto důvodu se měří i změna teploty vody mezi jednotlivými úseky vodního toku, a ne pouze teplota na jednom místě.

Pokud se teplota vody na malém úseku (například během jednoho kilometru vodního toku) změní třeba i jen o několik stupňů Celsia, může to signalizovat přítomnost zdroje termálního znečištění.

Takovým zdrojem může být například továrna či jiný provoz využívající vodu z řeky k chlazení a vracející tuto vodu zpět ohřátou na vyšší teplotu. Voda v potoce či řece se může ohřívat také slunečním zářením. Vykácení stromů podél vodního toku pak může vést ke zvýšení teploty vody. Naopak ochladit se voda může třeba díky studenějšímu přítoku.

Úkoly

  • Použijte teplotní čidlo Vernier ke změření teploty vody na několika místech vodního toku a zjistěte, jak se teplota vody podél toku mění.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier