Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

8 – Vliv alkoholů na biologické membrány

Úvod

Hlavním cílem tohoto pokusu je určit vliv, jaký mají různé alkoholy na biologické membrány. Membrány v buňkách se skládají především z lipidů a proteinů a udržují vnitřní uspořádání buňky tím, že ohraničují jednotlivé její části a brání volnému pohybu chemických látek. Různé membrány mají řadu dalších, speciálních funkcí.

Jeden druh membránových vakuol, který najdeme v rostlinných buňkách, se nazývá tonoplast. Je relativně velký a obvykle obsahuje vodu. V případě červené řepy navíc obsahuje ve vodě rozpustný červený pigment, betacyanin, který jí dává její typickou barvu. Protože je tento pigment rozpustný ve vodě a nikoliv v tuku, zůstává u zdravých buněk uvnitř vakuol. Když je ale integrita membrány narušena, obsah vakuoly se vylije do okolního prostředí. To obvykle znamená, že dotyčná buňka je mrtvá.

V tomto pokusu budete testovat vliv tří různých alkoholů (methanol, ethanol a propan-1-ol) na membrány. Ethanol je obsažen v alkoholických nápojích. Methanol, někdy označován jako dřevěný líh, může vést ke slepotě a smrti. Propanol je smrtelně jedovatý. Jednou z možných příčin vysoké nebezpečnosti alkoholů pro živé organismy je jejich schopnost poškozovat buněčné membrány. Methanol, ethanol a 1-propanol jsou velmi podobné alkoholy, lišící se počtem atomů uhlíku a vodíku v molekule. Methanol, CH3OH, je nejmenší, ethanol, CH3CH2OH je střední a propan-1-ol, CH3CH2CH2OH, je největší ze tří jmenovaných molekul.

Úkoly

  • Použijte spektrometr nebo kolorimetr ke změření barevné intenzity pigmentu řepy v alkoholových roztocích.
  • Otestujte vliv tří různých alkoholů na membrány.
  • Otestujte vliv různých koncentrací alkoholů na membrány.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier