Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

31 – Fotosyntéza a dýchání

Úvod

Během fotosyntézy rostlina produkuje sacharidy a ukládá tak přijatou sluneční energii ve formě energie chemické. A také opačně, při potřebě energie může rostlina pomocí buněčného dýchání uvolnit energii uloženou v sacharidech.

Proces fotosyntézy zahrnuje využití světelné energie k přeměně oxidu uhličitého a vody na molekulu sacharidu, kyslík a jiné organické složky. Tento proces souhrnně popisuje následující rovnice:

6H20 + 6CO2(g) + světlo (energie) → C6H12O6 + 6O2(g)

Buněčné dýchání znamená proces přeměny chemické energie organických molekul na formu, která je organismem okamžitě využitelná. Glukóza může být zcela oxidována, je-li k dispozici dostatek kyslíku, podle následující rovnice:

C6H12O6 + 6O2(g) → 6H20 + 6CO2(g) + energie

Všechny organismy, včetně rostlin a zvířat, oxidují glukózu, aby získaly energii. Jako okamžitě využitelná forma energie slouží obvykle molekula ATP.

Úkoly

  • Použijte čidlo plynného kyslíku ke změření množství kyslíku, spotřebovaného nebo vyprodukovaného rostlinou během dýchání a během fotosyntézy.
  • Použijte čidlo CO2 ke změření množství oxidu uhličitého, spotřebovaného nebo vyprodukovaného rostlinou během dýchání a během fotosyntézy.
  • Určete rychlost dýchání a fotosyntézy u rostliny.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier