Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

28 – Sledování EKG

Úvod

Elektrokardiogram neboli EKG je grafický záznam elektrické aktivity v srdci. Typický záznam z EKG sestává z pěti identifikovatelných výchylek. Každá výchylka je označována písmenem: P, Q, R. S nebo T. Vlna P je první v záznamu a reprezentuje depolarizaci srdečních předsíní. Další vlna je komplexní a sestává z výchylek Q, R a S. Komplex QRS reprezentuje depolarizaci srdečních komor. Výchylka, reprezentující repolarizaci předsíně, je nedetekovatelná, neboť ji přebije intenzita vlny QRS. Poslední vlna je vlna T, která reprezentuje repolarizaci komor.

Protože je EKG záznamem elektrické aktivity v srdci, je důležité při diagnostice nemocí či potíží poškozujících vodivou schopnost srdečního svalu. Když jsou buňky srdečního svalu poškozeny nebo zničeny, nejsou už schopny vést elektrické impulsy, které jimi prochází. To vede k tomu, že signál u poškozené tkáně skončí, nebo je odkloněn od signálního proudu. Ukončení nebo přesměrování elektrického signálu změní způsob, jakým se srdce stahuje. Kardiolog může z pohledu na pacientův elektrokardiogram poznat poškození srdečního svalu, a to podle vln a podle časového intervalu mezi jednotlivými elektrickými impulsy.

V tomto cvičení použijete čidlo pro EKG k vytvoření grafického záznamu elektrické aktivity, ke které docházelo ve vašem srdci po dobu pěti sekund. V tomto záznamu identifikujete výše zmiňované vlnové složky a určíte časový interval, který je asociovaný s každou z nich.

Úkoly

  • Použijte čidlo pro EKG k vytvoření grafu elektrické aktivity ve svém srdci.
  • Určete časový interval mezi jednotlivými záznamy na EKG.
  • Spočítejte tepovou frekvenci na základě záznamu ze svého EKG.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier