Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

27 – Tepová frekvence a tělesná kondice

Úvod

Lidská oběhová soustava je odpovědná za vnitřní transport mnoha životně důležitých látek, včetně kyslíku, oxidu uhličitého a živin. Oběhová soustava zahrnuje srdce, cévy a krev. Údery srdce jsou důsledkem elektrické stimulace srdečních buněk udavatelem rytmu (pacemaker), umístěným ve vnitřní stěně pravé srdeční předsíně. I když má elektrická aktivita udavatele rytmu původ v srdci, rytmická sekvence jím vydávaných impulsů je ovlivňována nervy mimo srdce. Tepovou frekvenci mohou ovlivňovat různé faktory - fyzická kondice, přítomnost některých drog (kofein, nikotin) v krvi, věk dotyčného atd. Za normálních okolností je maximální tepová frekvence všech jedinců stejného věku a pohlaví zhruba stejná. Nicméně doba trvání tělesné námahy, která je potřebná k dosažení maximální tepové frekvence, se u jednotlivých lidí výrazně liší. Lidé v dobré kondici jsou schopni přepravit jediným srdečním cyklem větší množství krve než ti, kteří jsou ve špatné kondici. Proto také obvykle zvládnou větší námahu, než dosáhnout maximální tepové frekvence. Lidé v dobré kondici nemají jen výhodu menšího zvýšení tepové frekvence při fyzické námaze – jejich tepová frekvence se také rychleji vrací ke klidovému stavu.

V tomto experimentu zhodnotíte svou tělesnou kondici. Použijete arbitrární hodnotící systém, abyste obodovali svou kondici v různých situacích. Budete testováni v klidové pozici, v pozici „připraven“ a během fyzické námahy a po ní.

Úkoly

  • Určete vliv tělesné pozice na tepovou frekvenci.
  • Určete vliv námahy na tepovou frekvenci.
  • Zjistěte svou tělesnou kondici.
  • Uveďte do souvislosti tělesnou kondici jedince s tím, zda kouří, jak často cvičí a dalšími faktory identifikovanými studenty.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier