Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

22 – Osmóza

Úvod

Všechny organismy ke svému přežití potřebují přenášet molekuly z buněk a do nich. Důležité plyny (např. O2, CO2), voda, potrava a odpad procházejí přes buněčné membrány. Přechodu přes membránu lze dosáhnout dvěma způsoby: pasivním a aktivním transportem. Zatímco aktivní transport vyžaduje, aby buňka využila chemickou energii k přenosu látky přes membránu, pasivní transport nevyžaduje žádné takové energetické výdaje. Pasivní transport se děje spontánně, za použití energie z okolí buňky.

Difúze je pohyb molekul pasivním transportem z oblasti vyšší koncentrace do oblasti, kde je jejich koncentrace nižší. Difúze pokračuje, dokud nejsou molekuly náhodně rozmístěny po celé soustavě. Osmóza, pohyb vody přes membránu, je zvláštní případ difúze. Molekuly vody jsou malé a mohou membránou snadno projít. Jiné molekuly, jako proteiny, DNA, RNA či sacharidy, jsou příliš velké na to, aby mohly vlivem difúze projít přes membránu. Takové membránu nazýváme polopropustná, protože umožňuje jen některým molekulám, aby skrze ni difúzně prošly.

Úkoly

  • Použijte čidlo tlaku plynu ke zjištění vztahu mezi pohybem vody přes membránu a koncentrací rozpuštěné látky v buněčném prostředí.
  • Určete vodní potenciál buněk z hlízy bramboru.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier