Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

21 – Zkoumáme jezero

Úvod

Jezera se liší od řek a potoků tím, že voda, kterou obsahují, není tak rychle nahrazována novou, čerstvou vodou. V případě jezera může výměna vody trvat od několika měsíců po desítky let, v závislosti na velikosti jezera a jeho přítoků. To činí jezera velmi náchylnými ke znečištění. Ukládání kyselých látek v jezerech je běžné a může vést ke kyselému šoku, pokud je v jezeře nízký obsah zásaditých látek nebo pokud má půda, která ho obklopuje, malou schopnost neutralizace kyselin. Kyselý šok může poškodit nebo zničit vodní život v jezeře.

Hustota vody stoupá s klesající teplotou. Při dosažení 4 °C se hustota začne opět snižovat, dokud voda nezamrzne. Protože hustota vody závisí na teplotě, jezera prodělávají proces nazývaný termální stratifikace. V létě rozdělí termální stratifikace jezero na různé oblasti podle hloubky. To zabrání míšení vody a živin mezi povrchem a dnem jezera. V zimě se teplota povrchové vody snižuje a ochlazená voda klesne na dno jezera. Protože voda na dně jezera je teplejší než klesající povrchová voda, začne stoupat k povrchu. To vede k míšení vody, vynášení živin ze dna jezera na povrch a kyslíku, rozpuštěného v povrchové vodě, na dno.

V tomto pokusu budete zkoumat termální stratifikaci a její vliv na rozmístění živin a rozpuštěného kyslíku. Odeberete vzorky vody z různých hloubek jezera. Tuto vody pak analyzujete, abyste zjistili množství rozpuštěného kyslíku, pH a přítomnost pevných látek. Nakonec pomocí teplotního čidla s 30m přívodním kabelem změříte teplotu ve stejných hloubkách, odkud jste odebrali vzorky.

Úkoly

  • Použijte Water Depth Sampler k odběru vzorků vody z různých hloubek.
  • Změřte pH, množství rozpuštěného kyslíku a přítomnost pevných látek v odebraných vzorcích.
  • Použijte teplotní čidlo ke změření teploty vody v různých hloubkách.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier