Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

16A – Vliv teploty na buněčné dýchání

Úvod

Teplotní změny mají obrovský vliv na živé organismy. Obzvláště citlivé na malé teplotní změny jsou reakce katalyzované enzymy. Z tohoto důvodu je metabolismus studenokrevných (živočichů, jejichž vnitřní tělesná teplota je dána prostředím) často určován okolní teplotou. Pekaři, kteří používají při pečení chleba kvasnice, jsou si tohoto faktu dobře vědomi. Kvasnice se používají ke kynutí těsta. Toho dosáhnou kvašením cukru a produkcí CO2 jako odpadního produktu. Část oxidu uhličitého je zachycena v těstě a zformuje malé kapsičky plynu, které způsobí, že je chléb nadýchaný. Když ale nejsou kvasnice dostatečně zahřáté, nedojde k potřebnému nakynutí těsta - buňky kvasinek budou rozkládat cukr příliš pomalu. V tomto pokusu budete sledovat metabolický rozklad cukru u kvasinek při různých teplotách a měřit jeho rychlost. Každému týmu budou učitelem přiřazeny tři teploty a podělí se o své výsledky s ostatními studenty.

Budete pozorovat kvasinky za aerobních podmínek a sledovat změny v koncentraci vyprodukovaného oxidu uhličitého. Při rozkladu cukru za anaerobních podmínek (kvašení) vzniká ethanol a oxid uhličitý. Při aerobním rozkladu cukru vzniká voda a oxid uhličitý. Metabolickou aktivitu kvasinek tedy můžeme měřit sledováním koncentrace oxidu uhličitého, vzniklého za určité časové období.

Úkoly

  • Použijte čidlo oxidu uhličitého ke změření koncentrace oxidu uhličitého vzniklého během aerobního rozkladu cukru.
  • Určete rychlost aerobního rozkladu cukru u kvasinek za různých teplot.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier