Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

13 – Populační dynamika

Úvod

S rozmnožováním, umíráním a přesunem z místa na místo populace jednotlivých organismů fluktuují. V případě uzavřené populace odpadá vliv přesunů, a populace se tedy mění pouze vlivem porodnosti (natality) a úmrtnosti jedinců (mortality). Kvasinky jsou malé a rychle se rozmnožující organismy. Může u nich dojít k dramatickým změnám v populaci za poměrně krátkou dobu.

V tomto pokusu dostane populace kvasinek malé množství potravy a bude umístěna do uzavřeného prostředí. Žádné organické materiály se do něj nedostanou ani ho neopustí – bude umožněna pouze výměna anorganických plynů. Velikost populace kvasinek můžeme sledovat tak, že budeme měřit kalnost prostředí, které je obsahuje.

K měření populace kvasinek budete používat kolorimetr nebo spektrometr. V tomto přístroji projde světlo ze světelného zdroje LED prostředím obsahujícím kvasinky až k fotobuňce. Fotony, které zasáhnou buňku kvasinky, se odrazí pryč a způsobí, že prostředí působí zakalenějším dojmem. Kolorimetr nebo spektrometr měří množství světla přijaté fotobuňkou, buď absolutně, jako absorbanci, nebo procentuálně, jako transmitanci. Absorbance je úměrná velikosti populace kvasinek ve zkoumaném prostředí.

Úkoly

  • Použijte spektrometr nebo kolorimetr ke sledování uzavřené populace kvasinek.
  • Použijte mikroskop ke sledování uzavřené populace kvasinek.
  • Srovnejte populační odhady získané těmito dvěma technikami.
  • Procvičte si ředění roztoků za účelem spočtení populace.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier