Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

12B – Kvašení cukrů

Úvod

Kvasinky umějí využívat některé cukry jako zdroj potravy, jiné cukry však využít nedokážou. Aby mohla být látka zdrojem energie pro organismus, musí být dopravena do jeho buněk a enzymy organismu musí být schopné rozložit chemické vazby této potenciální potravy. Kvasinky dokážou získávat energii z cukrů dvěma způsoby - s pomocí kyslíku (aerobně), nebo bez účasti kyslíku (anaerobně).

V tomto laboratorním cvičení se pokusíte rozhodnout, které cukry mohou být kvasinkami stráveny a rozloženy. I když je aerobní rozklad cukrů mnohem efektivnější, v tomto pokusu necháme kvasinky rozkládat cukr anaerobně - tento proces nazýváme kvašení. Když kvasinky metabolizují aerobně, kyslík je spotřebováván stejnou rychlostí, jakou je vyráběn CO2 – v testovací trubici tedy nedochází ke změně tlaku. Při kvašení ale kvasinky kyslík nespotřebovávají a vznik CO2 způsobí v uzavřené testovací trubici změnu tlaku. Tuto změnu tlaku můžeme využít při sledování rychlosti kvašení a metabolické aktivity organismu. Kvašení glukózy můžeme popsat následující rovnicí: glukóza → ethanol + oxid uhličitý + energie. Povšimněte si, že vedlejším produktem této reakce je alkohol (ethanol).

Úkoly

  • Použijte čidlo tlaku plynu ke změření změny tlaku způsobené oxidem uhličitým vzniklým při fermentaci.
  • Určete rychlost fermentace.
  • Určete, které cukry dokážou kvasinky strávit.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier