Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

12A – Aerobní rozklad cukrů u kvasinek

Úvod

Kvasinky umějí využívat některé cukry jako zdroj potravy, jiné cukry však využít nedokážou. Aby mohla být látka zdrojem energie pro organismus, musí být dopravena do jeho buněk a enzymy organismu musí být schopné rozložit chemické vazby této potenciální potravy. Kvasinky dokážou získávat energii z cukrů dvěma způsoby - s pomocí kyslíku (aerobně), nebo bez účasti kyslíku (anaerobně).

V tomto laboratorním cvičení se pokusíte rozhodnout, které cukry mohou být kvasinkami stráveny a rozloženy při buněčném dýchání. Při aerobním rozkladu cukrů kvasinky spotřebovávají kyslík a produkují oxid uhličitý, CO2. Použijete čidlo oxidu uhličitého ke sledování vzniku tohoto plynu během rozkladu několika různých cukrů kvasinkami. Otestujete čtyři cukry: glukózu (hroznový cukr), sacharózu (řepný cukr), fruktózu (ovocný cukr) a laktózu (mléčný cukr).

Úkoly

  • Použijte čidlo oxidu uhličitého ke změření koncentrací oxidu uhličitého.
  • Určete rychlost buněčného dýchání kvasinek při užití různých cukrů.
  • Určete, které cukry mohou být kvasinkami využity jako zdroj potravy.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier