Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

11 – Buněčné dýchání

Úvod

Pojem buněčné dýchání označuje proces, při němž se chemická energie organických sloučenin (sacharidů) přeměňuje na chemickou energii molekuly ATP, kterou již organismus dokáže přímo využít. Sacharid glukóza může být zcela oxidován, pokud je k dispozici dostatek kyslíku, podle následující rovnice:

C6H12O6 + 6O2(g) → H2O + 6CO2(g) + energie

Všechny organismy získávají energii oxidací glukózy. Je známo, že u hrachu dochází během klíčení k buněčnému dýchání. Dochází k němu však i před klíčením? Výsledky tohoto pokusu potvrdí buněčné dýchání klíčícího hrachu a získaná data vám umožní zodpovědět otázku dýchání suchého hrachu.

Varianta A – Za pomoci čidla plynného kyslíku budete sledovat množství kyslíku spotřebované hrachem při buněčném dýchání. Otestujete jak klíčící, tak neklíčící hrách. Navíc otestujete buněčné dýchání dvou klíčících hrášků při různých teplotách.

Varianta B – Za pomoci čidla oxidu uhličitého budete sledovat množství oxidu uhličitého vyrobené hrachem při buněčném dýchání. Otestujete jak klíčící, tak neklíčící hrách. Navíc otestujete buněčné dýchání dvou klíčících hrášků při různých teplotách.

Úkoly

  • Použijte čidlo plynného kyslíku ke změření koncentrace kyslíku. (varianta A)
  • Použijte čidlo oxidu uhličitého ke změření koncentrace oxidu uhličitého (varianta B).
  • Sledujte vliv teploty na buněčné dýchání.
  • Rozhodněte, zda naklíčený a nenaklíčený hrách dýchá.
  • Srovnejte rychlost buněčného dýchání u naklíčeného a nenaklíčeného hrachu.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier