Biologie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Biology with Vernier.

1 – Energie v potravě

Úvod

Jídlo poskytuje energii všem živočichům – bez něj bychom nemohli žít. Množství energie v potravě je pro lidi velmi podstatné. Energie, kterou vaše tělo potřebuje k běhu, myšlení a mluvení, pochází z potravy, kterou jíte. Ne všechno jídlo obsahuje stejné množství energie, ani nejsou všechny druhy potravy stejně výživné. Průměrný člověk by měl denně zkonzumovat alespoň 8000 kilojoulů, tedy zhruba 2 tisíce kilokalorií (1 kJ ~ 4,1868 kcal). V tomto laboratorním cvičení budete používat jednotku joule (J), protože jde o základní jednotku SI.

Množství energie v jídle můžete určit tak, že ho část spálíte a vyprodukované teplo zachytíte ve známém množství vody. Této technice se říká kalorimetrie. Obsah energie v jídle je množství tepla vyprodukované spálením 1 gramu dané hmoty. Měří se v kilojoulech na gram (kJ/g).

Úkoly

  • Změřte změny teploty.
  • Sledujte množství energie uvolněné během hoření jídla.
  • Určete a srovnejte obsah energie v jednotlivých potravinách.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier